Muziekinstrumenten

Tijdens een vakantie in Estland zag ik in een muziek winkel een instrument dat er simpel uitzag, -een plankje met vijf snaren- en vatte het plan om thuis er het zelf één te gaan maken. Ik vergat het en zag later in een boek om muziekinstrumenten te maken voor kinderen een bouwtekening voor een ‘Kantele’. Ik maakte de Kantele en herinnerde mij het instrument uit Estland en maakte daarna de Picolo Kantele. Beide Kantele’s zijn gestemd in D( D-E-#F-G-A).

Voor € 25,00 een antieke citer gekocht en gerestaureerd. Voor het geld kon ik mezelf geen buil vallen en was benieuwd of het mij zou lukken om hem te restaureren en te leren bespelen. Het spelen lukt enigszins, echter na een tijdje niet gespeeld te hebben zijn de snaren van de toon af en moet de citer opnieuw gestemd worden en dan liever wat anders ga doen.

Bul bul tarang
Gerestaureerde Bul bul tarang 180727

Bij de garagesale van de muziekschool kocht voor €1,00 een oud zelfgemaakte harpje( lier). Ik begon met schuren en pinnen ontroesten en bedacht dat ik er meer snaren op wil. In eerste instantie wilde ik het harpje blank laten maar besloot hem te decoreren met oplegwerk. Eerst alleen motief in het klankgat. Door de hoekige vormen van het harpje kwam ik op het idee om het te omwerken met een strak motief, de vlinders zijn ook strak maar ook speels. Het stemmen van de snaren was een lastige klus, het was veel try en error om de juiste snaar dikte bij de gewenste toon te krijgen.

200302

In het begin van 2020 volgde ik een cursus bamboeblokfluit maken. De globale maten staan in een tabel en na iedere bewerking werd getest of de toon of tooncombinatie juist is. De bamboefluit werd geschaafd en diende gedecoreerd te worden. Ik vond dit een goede gelegenheid om te houtinleg werk te proberen. De fluit is gestemd in D.

Alt bamboefluit
200520

Nu zelf een alt bamboeblokfluit gemaakt, gestemd in G.